Zien en Beleven

Home » Diensten » Recreatie » Zien en Beleven

Zien en Beleven

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert organiseert tussen 12 oktober en 23 december 2023 een aantal lezingen en excursies om Midden-Delfland nog beter te ‘Zien en Beleven’. Elke keer wordt een specifiek onderwerp belicht. Reuze interessant als u van Midden-Delfland houdt en er meer over wilt weten!

Kenmerken van Midden-Delfland
U fietst of wandelt door Midden-Delfland en geniet van het mooie polderlandschap. U ziet de verschillende boerderijen en soms ziet u weidevogels of zelfs een bouwwerk ‘zomaar’ langs een waterweg. Maar u vraagt zich daarbij af: wat is de functie van dat bouwwerk, wat gebeurt er nu allemaal op die boerderij, welke keuzes maakt die boer en waarom? U herkent de meest bekende weidevogels, maar zou ook graag oog willen krijgen voor andere bijzondere vogel- en diersoorten.

Zien en Beleven
Antwoord krijgen op deze en andere vragen? Dat kan! Want evenals voorgaande jaren organiseert Agrarische Natuurvereniging Vockestaert verschillende lezingen, ieder met een specifiek onderwerp en een daaraan gekoppelde excursie. Tijdens de lezingen gaan de sprekers met behulp van beeldmateriaal in op het betreffende onderwerp: het ontstaan, de achtergrond, het hoe, waar en waarom. Tijdens de excursies per fiets kunt u het besproken onderwerp met eigen ogen zien en zult u met andere ogen kijken naar Midden-Delfland. Na afloop zal de kennis van de deelnemers zeker verrijkt zijn!

Aanmelden
Tegen een kleine vergoeding (10 euro per combinatie lezing/excursie) kunt u deelnemen aan de lezingen op donderdagavond en excursies per fiets op zaterdagochtend, waarbij koffie/thee zijn inbegrepen. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar, dus vol = vol! Aanmeldingen voor alle activiteiten hebben voorrang, maar het is ook mogelijk om een keuze te maken uit de onderwerpen. Wilt u zich aanmelden? Stuur dan een mailtje met de wensen en het aantal deelnemers naar n.praagman@gmail.com of bel 06-20720710. U krijgt dan bericht over de betaling en nadere informatie over de tijden en locaties.

Het programma ziet er als volgt uit:

12 en 14 oktober – Inrichting en beheer
Aad Kleijweg van St. Schaapskudde Midden-Delfland weet veel van het ontstaan en de ontwikkeling van het gebied. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone tussen de Ackerdijkse plassen en de Vlaardingse rietlanden. Ook vertelt hij over de doelsoorten waar het gebied voor ingericht is. Tijdens de excursie bezoeken we het eco-aquaduct over de A4 en omgeving.

19 en 21 oktober – Denemarken en Jersey koeien
Roel van Buuren heeft als agrariër o.a. in Denemarken gewoond en gewerkt. Inmiddels runnen hij en zijn vrouw Femke Biologische Boerderij Landlust in Maasland. Roel vertelt over zijn ervaringen in Denemarken en over de verschillen tussen Denemarken en Nederland. Tijdens de excursie bezoeken we zijn boerderij met Jersey koeien, graaskippen, wat schapen en een boerderijwinkel.

2 en 4 november – Overtoom en heultjes
Jacques Moerman is historicus en voorzitter van de Historische Vereniging Schipluiden. Hij vertelt over de onlangs onthulde replica van een overtoom (windas) waarmee bootjes, met name door boeren, vanuit een poldersloot in hoger gelegen boezemwater werden getrokken. Ook de heultjes (stenen bruggetjes), die van belang waren vanwege de vaarroutes komen aan bod. Tijdens de excursie vertelt Jacques over de werking van de overtoom.

23 en 25 november – Duurzaam boeren
De familie Dijkshoorn heeft een boerderij in de Duifpolder. Kees, Nieske en zoon Tjerk melken zo’n 100 koeien. Ze treffen daarnaast maatregelen voor de weidevogels en ontvangen schoolklassen en andere groepen. Met hun manier van werken met grond en koeien, streven ze duurzame bedrijfsvoering na. Hoe zij dat doen, lichten ze toe en laten ze zien tijdens de excursie op het bedrijf.

14 en 16 december – Boeren door de jaren heen en weidevogels
Nico en Ria van Paassen hadden een biologische boerderij, waar zij nog steeds wonen en wat land weidevogelvriendelijk beheren. Nico geeft een beeld van de veranderingen in de veehouderij in de loop van de jaren. Nico was betrokken bij de oprichting van Vockestaert en weet veel van weidevogels en de dieren die op zijn land leven. De boerderij van Nico en Ria is zeker een bezoek waard.

21 en 23 december – Hofwoning in ‘t Woudt
Annemiek van Adrichem en Chris Koppert wonen op de oudste boerderij in ’t Woudt; de Hofwoning. Achter deze boerderij schuilt een interessante geschiedenis. De Hofwoning is inmiddels niet meer in gebruik als boerenbedrijf, maar is door Annemiek en Chris prachtig gerestaureerd tot woning, waarover zij meer vertellen. Tijdens de excursie geven ze een rondleiding en kunt u alles met eigen ogen aanschouwen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Groenfonds Midden-Delfland. Een van de doelstellingen van het Groenfonds is het bevorderen van de relatie stad-land. De deelnemende boerderijen ontvangen daarom een kleine vergoeding voor de openstelling van hun bedrijf.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

In 2022, 2019 en 2016 heeft Vockestaert ook een cursus georganiseerd. Om een idee te krijgen hoe een en ander in zijn werk gaat vindt u hier middels een (beeld)verslag een impressie van de editie van 2016, gemaakt door Henk Groenendaal.