Eerste telling in het weidevogelkerngebied positief!

mei 08, 2019

In maart dit jaar werd het eerste weidevogelkerngebied van Zuid-Holland in de Commandeurspolder bij Maasland geopend. Twee maanden later zijn de indrukken positief en is het aantal grutto’s ten opzichte van vorig jaar verdubbeld! Dat stellen vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland die afgelopen zaterdag 4 mei de weidevogels in het gebied hebben geteld.

Weidevogelkerngebied
Ecoloog Ferry van der Lans is enthousiast: “Na een nieuwe inrichting is het altijd spannend wat de natuur gaat doen. Vaak zie je grutto’s en scholeksters niet zo snel reageren en nemen hun aantallen soms eerst juist wat af. Maar het lijkt in het weidevogelkerngebied goed uit te pakken.” Er zijn zaterdag naast 22 paar grutto’s, flink meer scholeksters (van 2 naar 8) en kieviten (van 6 naar 34) geteld dan vorig jaar. De weidevogels hebben de weg naar het kerngebied dus goed gevonden.

Met uitsterven bedreigd
In Nederland is al jarenlang een daling van 5% van het aantal broedende weidevogels te zien. In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland zelfs 50% achteruit gegaan. Dit moet veranderen vindt het Weidevogelpact Midden-Delfland, een unieke samenwerking tussen lokale boeren- en natuurorganisaties in Midden-Delfland. Daarom realiseerde het Weidevogelpact als één van haar projecten een weidevogelkerngebied in de Commandeurspolder, een agrarisch gebied waar weidevogels in het voorjaar voor op staan.

Weidevogels tellen
De eerste telling in de Commandeurspolder is positief. Maar er kan pas echt van succes worden gesproken als de nieuwe weidevogels in het gebied ook kun kuikens ‘vliegvlug’ weten te krijgen, zoals dat in vakjargon heet. ‘Om hun populaties in stand te houden moeten voldoende weidevogelparen tenminste één kuiken groot brengen’, vervolgt Ferry van der Lans. Om dit broedsucces te bepalen tellen de vrijwilligers 25 mei opnieuw de weidevogels in het weidevogelkerngebied, want dan kunnen de meeste kuikens bijna vliegen.   


Koffie en een biertje na de telling

linkedin