Zonnepompen draaien op volle toeren
De zon liet zich dinsdagmiddag 20 februari niet erg zien, maar het was toch voldoende om de laatste zonnepomp van Agrarisch Collectief Midden-Delfland aan te zetten. Annette Ter Kuile, bureauhoofd Natuur en recreatie van de provincie Zuid-Holland, zette de pomp aan tijdens dit feestelijke moment. Met de pomp worden greppels vol water gepompt, zodat er een natte plek ontstaat in het weiland. Deze natte plekken zijn enorm belangrijk voor weidevogels, vooral de kuikens houden van natte voeten. Met het aanzetten van deze laatste pomp zijn alle voorbereidingen getroffen voor komend weidevogelseizoen.
Het Agrarisch Collectief Midden-Delfland kocht deze maand 12 zonnepompen om verspreid door Midden-Delfland op meerdere plekken greppel-plas-drassen te maken, zoals deze natte plekken heten in de weidevogelwereld. Boeren die lid zijn van het Collectief kunnen deze pompen kosteloos gebruiken. De pompen zijn in samenwerking met het Weidevogelpact Midden-Delfland vooruitlopend op het Verbeterplan dat het Collectief vorig najaar opstelde op verzoek van de Provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Han Weber is blij met deze ontwikkeling. Hij had graag zelf de laatste pomp aangezet, maar werd weg geroepen voor een spoedvergadering.
Weidevogels hebben het moeilijk, er worden te weinig kuikens vliegvlug om de populatie in stand te houden. Zodra de kuikens uit het ei komen moeten ze zelf insectjes en wormpjes zoeken in het gras. Daarvoor is het belangrijk dat het gras voor hen goed doorloopbaar is en niet te snel groeit. Het water in de greppels zorgt ervoor dat de grasgroei rondom de greppels in het vroege voorjaar wordt vertraagd. Het water trekt ook insecten aan en zorgt ervoor dat wormen naar de bovenste laag van de grond bewegen zodat ze beschikbaar zijn voor de vogels en hun kuikens.
De laatste zonnepomp werd geïnstalleerd op het bedrijf van Roel van Buuren, een jonge biologische boer. Op de oude boerderij van zijn opa, startte hij een nieuw en bijzonder bedrijf. Naast 51 gehoornde Jersey koeien houdt Van Buuren ook 150 graaskippen in een mobiele ren in het weiland. Na het aanzetten van de pomp stak hij de schop in de grond om alle aanwezigen zijn bedrijfskapitaal te laten zien, de biodiversiteit van zijn bodem. Weidevogels boven de grond horen erbij voor Van Buuren, en met deze greppel-plasdras hoopt hij dat ze weer in grote getalen terugkeren naar zijn weilanden.